28 Kasım 2013 Perşembe

Tarihin Ön Balkonu - Beylikler IV ve V


INSTAGRAM İCAT OLDU, PİKSEL BOZULDU


Bana dokunmayan yılan bin yaşasıncı bir haftanın ardından, yapılan arkeolojik, paleolitik ve katalitik çalışmaların ışığında size yepyeni iki beyliğin bilgilerini sunmanın haklı gururunu yaşarken ayaklarımı uzatıp mohitomu yudumluyorum. Alfonso gazetelerimi getir.

- New York Times kalmamış, Posta aldım ben de.
İyi yapmışsın.

Havaryu Beyliği

Bugünkü Antep dolaylarında, anglo-sakson etkisinde kalarak kurulmuş bu beyliğin kurucusu II. Frederik Osman'dır. Hal hatır sorma konusundaki duyarlılıkları nedeniyle bu ismi alan beylik, daha sonra Sasaniler, Abbasiler, Hititler, Roma İmparatorluğu, Selçuklular, Yukarı Dudullu Zabıta Amirliği ve İşportacılar tarafından sürekli saldırıya uğrasa da tamı tamına 18 ay varlığını sürdürmüştür. Günümüze hem ingilizce hem de doğu şivesinde bıraktıkları "havaryu" kalıbını ulaştırmışlardır. (bkz. annem havar havar komşulaaar havar)Başlıca geçim kaynakları simultane tercüme ve buzdolabı magnetleridir. Havaryu beyliğine ait kalıntılar bugün hala Fono Açık İngilizce Kurslarında görülebilmekte hatta ne görülebilmesi, dokunulabilmektedir bile. Koklayan da var.

II. Frederik Osman (I.si nasıl varın siz düşünün)


Fayntenksendyu Beyliği

Havaryu Beyliği'nin tarih sahnesinden silinişinden hemen sonra, sahnenin tozunu silmek için ortaya çıkan Fayntenksendyu Beyliği'nin kurucusu benim. Şaka be şaka. Kurucusu I. Riçırt Çelebi'dir. Beyliğin yetiştirdiği okumuş etmiş çocuklar zamanla diğer krallık ve beyliklere özel kalem müdürü olarak atanmış, bilgi yarışmalarında büyük ödüller kazanmış ve ingiliz diline bıraktıkları "fayn tenks end yu?" kalıbıyla tüm dünyaya isimlerini duyurmuşlardır. Ama yine de başlıca geçim kaynakları kontörlü telefondur. Beylik kurulma aşamasından yıkılışına kadar her türlü diplomatik sorunun üstesinden gelse de maalesef  Fakoff Beyliği tarafından hezimete uğratılmışlar, hazır uğramışken de bi' çay içmek için zorlanarak iyice ortam çocuğuna döndürülmüşlerdir. Fakoff Beyliği tarafından farları açık bırakılan Fayntenksednyu Beyliği, akülerinin bitmesi sonucu tarih sahnesinden yallah tazyik! Evet. Ne acı!

I. Riçırt Çelebi (fayn!)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder