8 Ekim 2013 Salı

Tarihin ön balkonu - Kavimler 5


YOĞUN İSTEK

Gelen yoğun istek üzerine bugün 10. yazımızı da yazalım istedik sevgili feripedia çılgınları. Ve iki kardeş kavimi inceledik yine sizler için. Sadece feripedia okuyucularına özel. (çok özelsin bebeğim)


İKİ KARDEŞ KAVİM: ENKİLER VE ÖNKÜLER (M.Ö. 3-5-2)

Tüm arkeologların ve bir kısım kestanecilerin yaptıkları yoğun çalışmalar sonucunda izlerine rastlanmış olan bu iki kavim, Ege sahillerinde var olmuş, oradan tam dünyaya yayılacakları esnada yok olmuşlardır. Önce Enkiler vardı. Kurucusu I. Şukubella olan Enkiler kavminin başkenti, bugün Aydın sınırları içinde kalan Ilıcabaşı'dır. Başlıca geçim kaynakları tarım ve tarımdır.(tarım tarım konuşmak) Bu kavmin en dikkat çeken özelliği sürekli her şeyi parmakla göstermeleridir.

Enkiler kavminin yıkılışından hemen sonra ortaya çıkan Önküler'in kurucusu da yine I.Şukubella'dır. Hayır arkadaş doymuyo' da. Önküler kavmi, Enkiler'e göre daha şapşik bir kavim olsa da, günümüze bıraktıkları tek miras "parmakla gösterme ayıp" kültürüdür. Önküler'in başlıca geçim kaynakları dağlarından yağ, ovalarından bal akan Aydın'da, çok gariptir ki kertenkeledir. Günlük konuşmaya da isim olarak geçen bu kavim, halen günümüzde Ege bölgesinde sıkça kullanılan isimleriyle varlıklarını sürdürmektedir. Tarih sahnesinden yok olmalarının nedeni, müslüman mahallesinde salyangoz satmaya çalışmalarıdır. Aşağıda göreceğiniz yaşanmış bir diyalogta, bu iki kavim varlıklarını bakın nasıl da sürdürüyor sevgili okur, heyhat! (O kadar şey yazdım bi' heyhat diyememiştim. Onu da dedim tam oldum)

Salı pazarında dolaşan teyze: Bu bıçaklaa ne gadaa?
Satıcı: Hankileee? Enkileee mi, önkülee mi?
s.p.d.t.: Enkileee ne gadaa, önkülee ne gadaa?
Satıcı: Enkileee 5 lere, önküleee 7 lere...

Kurucu I. Şukubella (Tam Enkiler'i kurarken)



bilmeyene not:
enki- Ege lehçesinde işaret sıfatı "bu" olarak kullanılan kelime...
önkü: Yine ege lehçesinde işaret sıfatı "şu" olarak kullanılan bir diğer kelime...)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder