6 Ocak 2014 Pazartesi

Tarihin Ön Balkonu - Mısır Mitolojisi


PİRAMİTLERİ BENİM ENİŞTEM Mİ YAPTI?

Sevgili FERIPEDIA takipçileri,

Uzun bir zamandır tarihe ışık tutacak, hiç değilse bir el feneri tutacak yazılarımıza ara verdik. Çünkü neden? Canım mı öyle istemiyordu, yoksa başka fantastik sebepler mi vardı? Gerçek şuydu, uzaylılar tarafından kaçırıldım. Evet tarafından. Bu konuyu daha sonra irdeleriz. Şimdi baktım ki sürekli Yunan Mitologyasından (mitologya tabi ne sandın) eserleri günümüze taşıyoruz, dedim artık vaktidir. Ve başlıktaki soruya yanıt arayacağımız yeni yazı dizisi Mısır Mitologyası başlamış bulunmakta. Kurdelemizi kesen parmaklarınız dert görmeye, ekinler bereketli ola!

Mısır Mitolojisi Tanrıları - Giriş ve Belki de Gelişme

Bu Antik Mısır insanları, haliyle çok tanrılı inanca sahiptirler. Teyzemin oğluyla yaptığım kazılar ve kahveden arkadaşlarla yaptığımız geyiklere dayanarak söyleyebilirim ki, Antik Mısır'da bana göre 400 civarında, bizim damada göre sonsuz sayıda (amma yaptın be damat!) tanrı ve tanrıça bulunmaktadır. Peki bu kadar tanrı ve tanrıça neden vardı? Ve hatta bu kadar gülünecek ne vardı? Efenim şimdi Antik Mısır'da ne bir iddia bayii, ne bir Play Station cafe olduğundan, insanların da doğa olaylarından afedersin de ebesi hor görülmüşken, haliyle tüm bu psikopatlıklara bir tanrı atfetmek gerekiyordu. Sel mi bastı? Hoop tanrıları kızdırdın. Çocuğun olmuyor mu? Tanrılar kurban istiyor ver ordan iki tavuk. iPhone'un güncellenmiyor mu? Sunaklarda elma dilimleyip dağıtacaksın. Ve buna benzer bir çok ritüel tabi.

Nargile Tanrısına Adak Sunan Bir Antik Mısırlı

Ama tabi bu konulara geçmeden önce belli başlı Tanrıları tanıyalım. Haydi hop.

Ra: Günümüzde çengel bulmaca tanrısı olarak bilinen Ra, aslında güneş tanrısıdır. Atmaca kafalı insan ve güneş kremi süren şortlu erkek olarak tasvir edilirdi.

Anubis: Evet o filmdeki çakal başlı tanrıdır. Adından dolayı bisküvi markası kıvamında bir tanrı olan Anubis, ölülerin koruyucusudur, emekli, dul ve yetimin bacanağıdır.

Amon: Bir harfle kozmetik piyasasına girmekten son anda kurtulmuş bu tanrımız, sevip de kavuşamayanlara gelsin. Yaratıcı tanrı olarak da bilinir. Eski kulağı kesiklerdendir.

İsis: Antik Mısır'ın first lady'si gibi bir şeydir. İlk trip atma ve nazlı nazlı süzülmenin kendisine ait olduğu düşünülmektedir.

Tanrıça İsis (temsilcilikler verilecektir)
Osiris: Önemli bir tanrı olan Osiris, ölülerin tanrısıdır, ölümden sonra dirilişin tanrısıdır, koruyucu tanrıdır ve hatta gecelerin yargıcı tanrıdır. "Kalbinde Osiris'e yer yoksa güzelim, fark etmez ben ayakta da giderim." bilinen tek cümlesidir. Ama adından dolayı Antik Mısır karikatürlerine konu olmuştur.

Ptah: Tükürme efekti gibi tanrı. En eski kabadayılardan olan Ptah, yaratıcı tanrıdır, cennetleri ve dünyayı yaratmakla mükelleftir. Ayrıca mimari ve inşaat alanında bir numaradır.


Ptah ve atın dörtte biri (dörtte üçü fanta zaten)

Şimdilik bu kadar yeter diyoruz ve Antik Mısır için yazılmış şu türküyle veda ediyoruz;

Mısırı kuruttun mi?
Anbarda duruttun mi?
Amon çarık giyerdi,
Bunlari unuttun mi?

Oyy.. Oy.. Rey..

En to be continiued...



4 yorum:

  1. tebrik ederim güzel bi yazı olmuş mısır tarihi ile ilgili öenmli bilgiler vermişssin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Aydınlatabildiysek ne mutlu bizlere. :)

      Sil