11 Kasım 2014 Salı

En Yeni Köşe - Tarih Soruları III


HER ŞEYİN BAŞI TARİH

Hayır, yalansa doğru deyin. Biliyoruz da konuşuyoruz evladım burada. Hayret bir şey! (yazar gerginliğim var dostlarım). Neyse. Sarayların koridorları gibi uzun bir aranın ardından sizlerle beraber olmanın mutluluğunu yaşarken bir yandan da püskevit kemirmek gibisi yok. Ecukeyşınıl Wakabayaşi yönümüzü bir kez daha ortaya koyalım istedik, bomba sanıp fünyeyle patlattılar. Ülke ne biçim yea!

Soru 1:

I- Cahiliye Dönemi
II- Hz. Muhammed Dönemi
III- Dört Halife Dönemi
IV- Emeviler Dönemi
V- Abbasiler Dönemi
VI- Fatih Terim Dönemi

İslam tarihi'nin yukarıda gördüğünüz (bkz. yukarısı) dönemlerini, en az gol yeneninden en çok gol yenenine göre sıralayınız.


Soru 2:

624 - 625 ve 627 yıllarında yapılan Savaşların baş harflerinin birleşiminden BUH oluşur. Peki buna göre ilk halife kimdir? (şaşırtmaçlı soru)

a) Hz. Ebu Bekir
b) Hz. Şaban
c) a şıkkı
d) c şıkkı
e) bunu da bilmiyorsan artık.

Soru 3:

Dört halife döneminden sonra kurulan Emeviler, 750 yılında (ha şöyle tam tarihle gel bana) Abbasiler tarafından yıkıldıktan sonra, bugünkü İspanya, o günkü Çorum yakınlarında hangi devleti kurmuşlardır?

a) Malazlar
b) Etiler
c) Baranlar
d) Macellan
e) Endülüs Emevileri

Soru 4:

Emevileri zopaynan kovalayıp yerine devlet kuran Abbasiler, 750 yılından 1258 yılına kadar nasıl ayakta kalmışlardır? Hayır niye oturmamışlardır yani?

a) Saygıdan
b) Moğollar yüzünden
c) Mor ve Ötesi yüzünden
d) Macellan yüzünden
e) Tarihçinin bıyığı da ne acaip lan.

Soru 5:

227-642 yılları arasında İran'da kurulmuş olan Sasaniler kiminle iyi geçinmiştir? Ve bu arada ne yiyip ne içmiştir bu Sasaniler? Ha bir de, ya işte anlat dinliyorum ben seni...

a) Sasaniler'in iyi geçindiği kimse yokmuş, Roma İmparatorluğu olsun, başkaları olsun hep bi alacak verecek meselesi, savaş, itlik, uğursuzluk. Ayran içip ayrı düşerlermiş. Ben öyle biliyorum.
b) Sasaniler'in adı aslında Şaşaniler'miş. Türkçe karakter kabul etmeyince, o zamanki sistemler eski tabi.
c) Sasaniler'i kuran arkadaş olan Ardaşir, dedesi Sasan'ın (hangi Sasan? Florasan! auhauuhau..öhüm) adını vermiş devlete. (aman ne yaratıcı)
d) Macellan demem yeterli olur sanırım hocam.
e) Bunların sonunu getiren savaş Nihavent savaşıymış ya la. Savaş mı, TSM Ankara korosu şarkısı mı belli değil.



Cevap anahtarı yarın gazeteniz Feripedia Times'ta! Enteresan tabi.

Pek Yakında Tüm Kestanecilerde!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder