3 Mart 2014 Pazartesi

Tarihin Ön Balkonu - Mısır Mitolojisi III


TON BALIKLI SALATA ÜZERİNE AZ MISIR

Bilal oğlana anlatır gibi anlattığımız tarihsel mecmuamız Feripedia, tarihin karanlık dehlizlerinde dolaşmaya ve etrafını aydınlatmaya devam ederken elektrik faturasını soran yok. Hep cepten yiyoruz Alfonso!

Osiris Efsanesi (tenzilatlı tam efsane)

Efenim şimdi bu Osiris denen Tanrı kişisi, Mısır mitologyasında önemli şahsiyetlerden biridir. Yasama, yürütme, yargı, tarım, hayvancılık, şehircilik, planlama, domates, biber, patlıcaaaaan... Öhüm.. Kısacası Mısır'ın her şeyidir. Mısır 1.Lig'de top koşturan Osiris, kardeşi İsis ile evlenir (mal bölünmesincilik). Tabi bu evlilikten yamuk yumuk bir sürü doğa üstü yaratık doğar ama o ayrı bir maceranın konusu sevgili tombilikler.

Osiris (İsis'le evlenirken)


Osirir o dönem çok sevilir, sayılır. Adeta bir muhtar, adeta gönüllerin dostu, adeta peter pan gibidir. Bu sevgiyi kıskanan çakal kardeşi Seth, ağabeyi Osiris'ten kurtulmak için bir plan yapar. Öncelikle kardeşinin evindeki saklı paraları ortaya çıkartmayı düşünse de, bu işin sonunda Osiris'e bir halt olmayacağını bildiğinden daha kekremsi bir plan yapar. Ve zamanın tabutçusuna (bkz. zamanın tabutçusu) tam Osiris ölçülerinde bir tabut hazırlatır. Ve bir şölen tertipler. Şölene dönemin bakanları, milletvekilleri, şoförler ve otomobilciler derneği başkanı, garnizon komutanı ve beni davet eder ama ben gitmem. (Ne işim olur şölenle, nümayişle.) Şölende der ki, ben bir tabut yaptırdım, haydi bu tabutu deneyelim, kime uyarsa tabut onun olsun. (senin eğlence anlayışına ben)

Tabii ki tabut Osiris'e uyar ve Seth tabutun kapağını kapatıp Nil nehrine bırakır. (ya nereye bırakacağıdı) Osiris'in karısı İsis tabutu bulur ve onu bir bataklığa saklar. (hiç kimsenin işi gücü yok arkadaş) Seth avdan dönerken tabutu görür, sinirlenir ve tabutu açıp içindeki Osiris'i parçalara bölerek fakire fukaraya dağıtır. (yuh) İsis herifinin parçalarını tek tek toplar ve topladığı parçaları birleştirip tarihin ilk yap-bozunu birleştirmeyi başarmış olur. 

Azimle s*çan tanrıça İsis ve Osiris'in son hali...

Sonuç olarak Osiris yer altı dünyasının kralı bir rap star olurken, oğlu Horus, amcası Seth'i katakulliyle tahttan indirip kraldan çok kral olur, Seth ise milli piyangocu olur.


Kıssadan hisse: Zamanında para parayken buralardan toprak kapatacaktık aga...


Büyük İhtimalle The End!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder