9 Mayıs 2019 Perşembe

Tarihin Ön Balkonu - Kavimler 11 (ilevın)

GİBİ GELİYOR BANA YOKSA ŞÜPHEN Mİ VAR?

Merhaba sevgili okur tanecikleri. Günlerin mütemadiyen sayılmaya devam eden oy pusulaları gibi geçip gittiği şu güzide günlerde tabii ki Feripedia Historical Sciences and Co. ekibi olarak boş durmayacaktık ve boş durmadık. Aşağıdaki görselde ekibin harıl harıl çalıştığına bizzat şahit olabilir ve evdeki malzemelerle siz de harıl harıl çalışabilirsiniz.

Harıl harıl çalışmak


Böylesine verimli ve yorucu çalışmaların neticesinde bir de baktık ki ne görelim?! Rüya. Rüyamızda boruların içerisinde sıkışık sıkışık ilerliyoruz ve boruların sonunda bir kitap buluyoruz. Kitabın kapağını açtığımızda uyandık. Pek bir şey olmadı yani. Hazır uyanmışken de yeni bir kavim keşfedelim dedik. Buyrun da aşağısı...

SEPTİKLER (M.Ö 5,74 - 6,12)

Eski Yunan dünyasının bitki örtüsü makiler, Homeroslar, kentauroslar, toroslar ve filozoflardan oluşmaktaydı. Filozoflar sıcak günlerin keyfini çıkarırken bir yandan "ulan acaba şöyle mi?" ve "yoksa acaba böyle mi?" diye düşünerek etrafa müstehzi bakışlar atmakta, arada yan yatmaktaydılar. Aşağıdaki filozofun yüzündeki müstehzi bakıştan bunu anlayabilirsiniz sevgili tanecikler.

Müstehzi
Eski Yunan'da gezerkene yepisyeni kurulmuş, dumanı üstünde bir kavme rastladık. Kendilerine Septikler diyen bu kavmin kurucusuyla konuşmak istedik. Bizi böyle çayırlık bir alana götürdüler. Çayıra karşı yatırdılar, tırmaladılar, kaşıdılar. Sonrasında kurucu geldi. "Kuru lazımmış abi, ne kadar lazım?" diye sordu. Belli ki yanlış anlaşılmıştık, içindeymiştik, yeşilmiştik, sazmıştık. Eski Yunan'ca "yürü git lan burdan dobiş!" dedik. (Alm.: Go home yankee!) Sonrasında meramımızı anlattık ve bu sefer de bizi bağa götürdüler. Allahım neler oluyordu? Neden bir türlü kavmin kurucusuna ulaşamıyorduk? Neyse biz bağa girdik bağ budanmış, bağa bülbül dadanmış. Oralarda oyalanırken kavmin kurucusu çıkageldi. Yunanca "hoşgeldiniz" dedi. Biz de ona Yunanca "hoşbulduk" dedik. Sonra o yine Yunanca bir şeyler söyledi. Biz de Yunanca bir şeyler söyledik. Mütemadiyen Yunanca bir şeyler söylendi. Ortam baya söylentilerle doldu. Neyse ki istediğimiz bilgileri alabildik.

Şimdi efendim bu Septikler kavminin kurucusu I. Fos Eptik adlı pek de nahoş kokan bir arkadaştır. M.Ö. 5,74'te kurulan kavim, piyasalardan etkilenerek kurulmuştur. Bugünkü Yerebatan Sarnıcı ile evvelsi günkü Ayasofya arasındaki tramvay yolunda kurulan kavmin bilinen başlıca özelliği ruh hastası olmalarıdır. I. Fos Eptik aynı zamanda Protagoras olarak da bilinir ama bilinmezden gelinir. Her bir halttan kuşkulanan bu kavim Eski Yunan'ı bir dönem kuşku içinde bırakmış, elti ve görümce kavramlarının doğmasına yol açmış, fitne ve fücur içerisinde yaşamaya başlamış ve bütün bunları yaparken de temel besin maddesi olarak ornitorenk suyuna çorbayı tercih etmişlerdir.

Temel besin maddesi
Kavmin sonunu getiren olay, kurucuları I. Fos Eptik'in, Eski Yunan belediyesinin kapatmadığı bir kanalizasyon çukuruna düşmesiyle piyasaların yükselmesi ve 6,12 seviyelerine dayanması olarak gösterilir. Seviyeye dayanınca da seviye bunların üstüne yıkılasıya abov! Evet.

Kıssadan hisse: çaldığın o kavmi, yerine koy lütfen!

Let's stay with sağlıcak.


4 yorum:

  1. Bağda güzel kokular umarken neler bulduk! Bu kavim pek fos çıktı, ahı ahı!


    - Thalassa Dalyaris (Bir Tanecik) -

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçek gibi tazecik olmanızın yanı sıra kıymetli bir tanecik yapınızla da dikkat çekiyorsunuz sevgili okur. Sen üzüm ye gülüm incir ye...

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Slogan konusundaki muhteşörlüğünüze puanım 10!

      Sil