ÖLÜLERDEN SEN ANLARSIN KONUŞ ONLARLA
...nasıl muhtacım bunaaaaaaa, bir gece ansızın öl yine! Öhüm. Evet. Merhaba sevgili Feripedia okur taneciğim. Günlerin gaydırıgupbak cemile tadında geçip gittiği bu soğuk kış günlerinde içinizi fingir fingir edecek tarihi bir bulguyla daha sizlerleyiz. O zaman rahatça koltuklarınıza kurulun ve gözlerinizi muasır medeniyetler seviyesine çıkartın, yazıya odaklanın ve kümülüs bulutları diye mırıldanın.
Muasır Medeniyetler Seviyesi (arkadaki karlı olan) |
İsim: Tahtalı Köy
Künye: Şimdi efenim, bu Şaman inanışında, ilk annenin yeryüzüne bir kayın ağacı vasıtasiyle geldiğine, ilk görümcenin ise troleybüsle geldiğine inanılırdı. Ama konumuz görümceler olmadığından bu kısmı es geçiyoruz. İlk anne kayın ağacıyla geldiyse, giderken de bir takım ağaçlara ihtiyaç duyulacağı ön görülmüştü. Dolayısıyla ne zaman biri ölse bir Şaman ilinde, o vakit hemen bir takım ağaçlar kesilir, ölünün mezarına bu ağaçlardan koyulur, mezar başına da bu ağaçlara kazınan bir takım bilgiler işlenir, helva dağıtılır, 40 gün 40 gece bir şey yapılmaz, sığır gibi yaşanır, sonrasında hayat normale dönerdi. Ölü sayısı arttıkça mezar başlarını süsleyen tahtalar da çoğalmıştı. Bu çoğalan tahtalar daha sonra elflerin dünyaya gelişleriyle konuşmaya, hareket etmeye, hatta seçme ve seçilme hakkı kazanmaya başlamış, sonrasında aralarında bir muhtar seçerek köy statüsü kazanmışlardı. İlk köy kahvesi de yine bu ağaçlardan en yaşlı iki kardeş tarafından açılmış ve tabelaya da "Karlı Kayın Biraderler Kahvesi" yazılmıştı. Yapılan arkeolojik kazılar ve morfolojik pazılar neticesinde tahtalı köy tabirinin buradan çıktığı saptanmıştır. Hazır saptanmışken de böyle şeyler olu oluvermiştir. Budur yani. Ya ne olacağıdı ya?!
İşte o tabela! (şaşırmalı) |
HŞT'de Gelecek Bölümlerde: Balık kavağa çıkınca tabiri nereden gelmektedir? Ve nereye gitmektedir? Yolda mola verilmiş midir? Nasıl nasıl olmuştur da olmuştur? Evet.
Kıymetli dostum uzun bir vakittir dünyadan uzak olmakla birlikte iletişimden bi haber şekilde ömrümü sürdürmekteyim. Bu sürede araştırmalarım çok farklı yerler keşfetmeme neden oldu. 24 ciltlik büyük larousse gibi bilginle bizleri aydınlatmanı istiyoruz.
YanıtlaSilAntalya - Alanya Çakallar Köyü
Köye ilk yerleşen kişinin adı Çakal Keya olduğu için Çakallar Köyü denilmiştir.