14 Aralık 2018 Cuma

Tarihin Ön Balkonu - Mitolojin Kadar Konuş


SÖYLE TOST, ÖYLE GİR!

Merhaba Feripedia okur taneciklerim. Aylardır hiç bir şey yazmamış olmamıza rağmen biriniz de arayıp "Hayırdır abi! Bir problem mi var?" demediği için azıcık kırgın olsam da size, sonuçta bazı şeyler çok fantastik. O yüzden kısa bir açıklamanın ardından yepyeni bir yazıyla daha karşınızda olacağız.

KISA BİR AÇIKLAMA.

İşimiz gücümüz vardı.

Aylardır canla başla çalışan Feripedia ekibi!

SADEDE GEL!

Bugün yine sizlere, Feripedia Historical Sciences and Co. olarak, tarihin tozlu, paslı, kirli ve küflü (tarih değil sanki bodrum katı. 1+1) raflarından hiç ama hiç bilinmedik bir gerçeği açıklıyor olacağız. Şimdi koltuklarınıza kurulun ve kurul kararının ardından başvuruları yaptıktan sonra imza için bekleyin. Evet. 

ESKİ YUNAN'A YENİ TANRI: KERMES

Feripedia ekibi olarak zamanda yolculuk ve Taksim'de falcılık yapabildiğimiz için her haltı biliyoruz ama bilmezden geliyoruz. Yine zamanda yolculuk yaparaktan, tek tek basaraktan, bade süzerekten, inci dizerekten vara vara nereye vardık peki? Tabii ki Eski Yunan! (Alm: ancient greek) 

Eski Yunan'a vardığımızda öncelikle agoraya (bkz. şehir meydanı) gidelim de bir bakış bakalım, kalpleri yakalım, aşkın kemendini boynumuza takalım niyetiyle seyirttik (Yun:  seyitalidis). Ve şöyle bir manzarayla karşılaştık:

Şöyle bir manzara...

"İnsanın başına ne gelirse ya meraktan, ya bumerangtan..." düsturuna sıkı sıkıya bağlı olduğumuz için söz konusu Kermes'in ne olduğunu araştırmaya başladık ve bir de baktık ki Olympos'un eteklerindeyiz. Olympos Dağı Tanrı ve Tanrıçalara Yardım ve Yaşatma Derneği Başkanı Mitos Yereyatbizpolisiz bizi eteklerde karşıladı ve hepimize uzo ikram etti. Hazır ikram etmişken bir kaç şişe de yanımıza almak istedik ancak gümrükten geçiremeyeceğimizi söyleyerek ters ters baktı bize. Biz de ona ters ters baktık. Çeşitli bakışmalar oldu ancak sonra düzeldi. Hazır düzelmişken de gördüğümüz manzarayı sorduk ve tek popüler cevap aldık. Meğer şöyleymiş;

Eski Yunan'da pek bilinmeyen bir Tanrı olan Kermes, Zeus ve Maia'nın oğlu olan Hermes'in ikizidir. Bildiğiniz gibi Hermes tanrıların habercisiyken Kermes ise hayır işi ve poğaça tanrısı olarak bilinir. Çeşitli okul, dernek ve vakıf için kutsal sayılan Kermes için her akademik yılda en az bin ila bin üç şölen düzenlenmektedir ve düzenlenen şölenlerde çeşitli poğaça, börek, yaprak sarma ve bitlis tütünü satılmakta, geliriyle de Zeus'a yepyeni tanrıçalar, Hera'ya ise psikolojik destek sağlanmaktadır. Eski Yunan halkı bu tanrıyı öylesine içselleştirmişlerdir ki, şölenlerin kapısına "Kermesimize Hoşgeldiniz" yazmakta ve "en favori tanrılar ve tanrıçalar" sıralamasında Kermes ilk beşe kafadan girmektedir. Aşağıda, yapmış olduğumuz kazılar neticesinde ulaştığımız Kermes'e ait çeşitli görseller bulunmaktadır.

Tanrı Kermes (Ortada kareli gömlekli) ve ölümlüler (karesiz gömlekli)

Durum aşağı yukarı budur. 


Neyle kalacağınızı biliyorsunuz değil mi? Of course with sağlıcak...