1 Şubat 2017 Çarşamba

Hiç Olmadığı Kadar Yeni Köşe - Her Şeyin Tarihçesi - Volume 10


LALETTAYİN

Tek kelimelik başlığı görünce şaşıran, hazır şaşırmışken şaşı şaşı da bakmaya gayret eden sevgili Feripedia okur taneciklerim, merhaba! Sevgili karıcığımın dün kemir kemir kestane kemirirken sorduğu; "Yeaaa o değil de bu kestaneyi kim bulmuş yeaa?" şeklindeki kayıtsız kalamayacağım sorusuna kayıtsız kalamadım ve Feripedia Historical Sciences and Co. şirketinin tüm imkanlarını seferber ederekten sorusuna yanıt aradım. Ve eninden sonra evreka! Bizden kaçmaz gringo!

Bizden kaçmaz!

İsim: Kestane

Bileklik ya da künye emin değilim: Öncelikle etimolojik olarak incelediğimizde kestane kelimesi tabii ki nereye kadar gidiyor? Of course Eski Yunan! Zaten yeni yunanda hiçbir şey yok. Ne varsa eski yunanda var. Misal yeni yunana "Hop!" diyorsun hiç aldırmıyor, "Hap!" diyorsun dönüp bakmıyor. Oysa eski yunan öyle mi? Değil. Ne ise. Bu eski yunandaki Teselya bölgesinde bir ufacık tefecik şehir var. Adı Kastania. Burada ne yetişiyor? Tabii ki at. Peki atın nesi var? Kelebeği mi? Yoğğğ dostlarım yoğğğ, atın kestanesi var. İşte durum aşağı yukarı böyle.

Eski Yunan bilginlerinden Pherhatos Guzelis'ten kalan bir tablette ilk kez adı geçen kestane, daha sonra tablete format atılmasıyla kayıplara karışsa da, benim hanıma dinletemedim. Nereden geldiğini illa öğrenecekti yoksa akşam eve almayabilir, alsa da kapının önüne koyabilir ve kapının önüne yiyecek ve su bırakmayabilirdi. Yani işte böyle. Özetle eski yunan. Ha bir de Orta Çağ'da, özellikle gökhan güney avrupasında buğday, arpa, çavdar ve bilimum bakliyatın bulunmadığı durumlarda karbonhidrat ihtiyaçlarını kestaneden ve vafıldan karşılıyorlarmış. Bu da böyle bir bilgi. 

Orta Çağ Avrupasında Karbonhidrat İhtiyacını Karşılayamadığı İçin İsyan Eden İnsanlardan Kalan Bir Duvar Yazısı


Peki şu anda ülkemizde kestane en fazla nerede üretilmekte? De gidi dee, böölü sorulaa sorma bak bi daa, galbini gırıverin. Hindi beni beniylen bi başıma bırakıvee. (Evet Aydın'da)

HŞT'de Gelecek Bölümlerde: Peki ya gürgen? Hatta palamut? Orrayt.